Do miski wsyp mąkę, wymieszaj mikserem z miodem i miękką . Formę do tarty wysmaruj i
obsyp mąką. Do formy wsyp połowę pokruszonego ciasta i wylep nim dno i boki foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piecz około 10 minut, przestudź. Śmietanę ubij na sztywno dodając kolejno żółtko, miód i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wyłóż masę, a na niej połóż maliny. Całość posyp resztą kruszonki i wstaw ponownie do gorącego piekarnika. Piecz w 180st.C jeszcze 30 minut.
Składniki?
- 200 g
- 2 szklanki mąki (350 g)
- 3 łyżki miodu
- Masa:
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 g malin
Jak zrobić?
Kaszę gotuj w mleku ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Odstaw do przestygnięcia. Miękką kostkę do pieczenia utrzyj z cukrem dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku. Do powstałej masy z żółtkami dodawaj po łyżce kaszę, ciągle mieszając. Masę podziel na dwie części do jednej dodaj łyżkę kakao. Dno tortownicy o średnicy 21 cm posmaruj kostką do pieczenia i wyłóż do niej najpierw ciemną, a potem jasną warstwę kaszy. Z brzoskwiń odlej 1/2 szklanki syropu i wymieszaj z 2 łyżkami żelatyny. Odstaw na 5 minut. Pozostałe brzoskwinie zmiksuj. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj ze zmiksowanymi owocami. Masę brzoskwiniową przełóż do tortownicy na kaszę i odstaw do lodówki by stężała. Gotowy torcik podawaj z owocami lub konfiturą.Składniki
- 1 kostka
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru pudru (200g)
- 3 żółtka
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 puszka brzoskwiń (900g)
- 2 łyżki żelatyny (20g)
- owoce lub konfitura owocowa
- 1 łyżka kakao
Jak zrobić?
, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.Powstałą masę wsyp do tortownicy o średnicy 26 cm., ugnieć łyżką i odstaw do lodówki.
Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Jogurt wymieszaj z połową żelatyny, a następnie połącz z ubitą śmietanką.
Połowę kawałków arbuza odłóż. Resztę zmiksuj z grenadiną, a następnie wymieszaj z pozostałą żelatyną.
Na spód ciasta wyłóż masę jogurtową, powtykaj w nią kawałki arbuza i odstaw na chwilę do lodówki.
Gdy masa lekko stężeje wylej na nią masę arbuzową i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj cukiereczkami.
Lista składników
- 150 g
- 300 g pokruszonych herbatników
- 1/2 szklanki cukru (125g)
- 3 łyżki wody
- MASA:
- 50 g żelatyny
- 600 g gęstego jogurtu
- 1/2 szklanki cukru pudru (100 g)
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 800 g arbuza pokrojonego w kostkę
- 100 ml grenadiny (syropu z granatów)
- czekoladowe małe cukiereczki do dekoracji
Jak zrobić?
Miękką zmiksuj z cukrem i żółtkami. Białka ubij na sztywna pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Masę żółtkowa połącz delikatnie z piana z białek i mąką z makiem. Z orzechów wybierz 12 najładniejszych połówek. Resztę posiekaj i dodaj do ciasta. Ciasto przełóż do wysmarowanej posypanej bułka tarta tortownicy. Piecz w temp.peraturze 180°C około 40 minut. Ostudzonego pieguska ozdób połówkami orzechów przylepiając je do ciasta na polewę czekoladową i posyp ciasto cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 40 minut
Lista składników
- 1 kostka
- 1 Kasia
- 350g mąki
- 150g cukru
- 4 jaja
- 100g suchego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 polewa czekoladowa
- 150g łuskanych orzechów włoskich
ooo boże, jak apetycznie wygląda♥
OdpowiedzUsuńmniam <3
OdpowiedzUsuńja też już obserwuje
nie widzę cię w obserwatorach? c:
OdpowiedzUsuńjakie dobre :) z pewnością zrobię a przynajmniej spróbuje cos takiego zrobić +obserwuję :)
OdpowiedzUsuń