niedziela, 9 września 2012

Proste przepisy,dobre jedzenie!!

                                                             Jak zrobić?
Do miski wsyp mąkę, wymieszaj mikserem z miodem i miękką   Kasia. Formę do tarty wysmaruj   Kasia i
obsyp mąką. Do formy wsyp połowę pokruszonego ciasta i wylep nim dno i boki foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piecz około 10 minut, przestudź. Śmietanę ubij na sztywno dodając kolejno żółtko, miód i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wyłóż masę, a na niej połóż maliny. Całość posyp resztą kruszonki i wstaw ponownie do gorącego piekarnika. Piecz w 180st.C jeszcze 30 minut.

                                                           Składniki? 
  • 200 g Kasia
  • 2 szklanki mąki (350 g)
  • 3 łyżki miodu
  • Masa:
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 g malin
Zdjęcie;

                                            Jak zrobić?

Kaszę gotuj w mleku ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Odstaw do przestygnięcia. Miękką kostkę do pieczenia   Kasia utrzyj z cukrem dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku. Do powstałej masy z żółtkami dodawaj po łyżce kaszę, ciągle mieszając. Masę podziel na dwie części do jednej dodaj łyżkę kakao. Dno tortownicy o średnicy 21 cm posmaruj kostką do pieczenia   Kasia i wyłóż do niej najpierw ciemną, a potem jasną warstwę kaszy. Z brzoskwiń odlej 1/2 szklanki syropu i wymieszaj z 2 łyżkami żelatyny. Odstaw na 5 minut. Pozostałe brzoskwinie zmiksuj. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj ze zmiksowanymi owocami. Masę brzoskwiniową przełóż do tortownicy na kaszę i odstaw do lodówki by stężała. Gotowy torcik podawaj z owocami lub konfiturą.

                                                            Składniki 
  • 1 kostka Kasia
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru pudru (200g)
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 puszka brzoskwiń (900g)
  • 2 łyżki żelatyny (20g)
  • owoce lub konfitura owocowa
  • 1 łyżka kakao
Zdjęcie:

                                      Jak zrobić?

  Kasia, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
Powstałą masę wsyp do tortownicy o średnicy 26 cm., ugnieć łyżką i odstaw do lodówki.
Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Jogurt wymieszaj z połową żelatyny, a następnie połącz z ubitą śmietanką.
Połowę kawałków arbuza odłóż. Resztę zmiksuj z grenadiną, a następnie wymieszaj z pozostałą żelatyną.
Na spód ciasta wyłóż masę jogurtową, powtykaj w nią kawałki arbuza i odstaw na chwilę do lodówki.
Gdy masa lekko stężeje wylej na nią masę arbuzową i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj cukiereczkami.



                                Lista składników

  • 150 g Kasia
  • 300 g pokruszonych herbatników
  • 1/2 szklanki cukru (125g)
  • 3 łyżki wody
  • MASA:
  • 50 g żelatyny
  • 600 g gęstego jogurtu
  • 1/2 szklanki cukru pudru (100 g)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 800 g arbuza pokrojonego w kostkę
  • 100 ml grenadiny (syropu z granatów)
  • czekoladowe małe cukiereczki do dekoracji
Zdjęcie:

                                          Jak zrobić?

Miękką   Kasia zmiksuj z cukrem i żółtkami. Białka ubij na sztywna pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Masę żółtkowa połącz delikatnie z piana z białek i mąką z makiem. Z orzechów wybierz 12 najładniejszych połówek. Resztę posiekaj i dodaj do ciasta. Ciasto przełóż do wysmarowanej   Kasia posypanej bułka tarta tortownicy. Piecz w temp.peraturze 180°C około 40 minut. Ostudzonego pieguska ozdób połówkami orzechów przylepiając je do ciasta na polewę czekoladową i posyp ciasto cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 40 minut

                                         Lista składników

  • 1 kostka Kasia
  • 1 Kasia
  • 350g mąki
  • 150g cukru
  • 4 jaja
  • 100g suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 polewa czekoladowa
  • 150g łuskanych orzechów włoskich
Zdjęcie:

4 komentarze:

  1. ooo boże, jak apetycznie wygląda♥

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam <3
    ja też już obserwuje

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie dobre :) z pewnością zrobię a przynajmniej spróbuje cos takiego zrobić +obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń